Skip to main content

Zorg goed voor jezelf en daarmee voor je omgeving

Wanneer je behoeften niet vervuld zijn, zullen je reacties op je werk en in sociale omgevingen waarschijnlijk minder productief zijn, en eerder leiden tot conflicten.

In 2021 ontdekten managers dat hun werknemers hun behoeften wilden bespreken en vaker over stress wilden praten. Volgens de American Psychological Association waren Gen Z-volwassenen de meest waarschijnlijke generatie om te vertellen dat hun geestelijke gezondheid verslechterde in vergelijking met de periode voor de pandemie, gevolgd door Gen-Xers, Millennials, en Baby Boomers. Inzicht in de onderliggende oorzaken van iemands stressgedrag en een verhoogd bewustzijn van hoe het zich manifesteert, kunnen mensen helpen om zichzelf te beheersen en de negatieve impact van stress op de werkplek te beperken.

Welke behoeften resoneren met jou? Hoe kun je jouw behoeften communiceren met je collega’s of managers?

  • Een uitlaatklep hebben om je emoties te uiten en te praten over hoe je je voelt, OF emotionele kwesties tot een
    tot een minimum te beperken en te focussen op praktische discussies?
  • Tijd hebben om je ideeën te verwerken en plannen te maken alvorens tot actie over te gaan, OF meteen aan de slag kunnen en snel te handelen aan een taak?
  • Gedetailleerde instructies krijgen, een specifieke manier om een taak te voltooien, OF een breed overzicht op hoog niveau hebben, uitleggen waar je naartoe moet, maar niet hoe?

Het kan voor jou duidelijk zijn aan welke behoeften je de voorkeur geeft. Het kan ook zijn dat je er nog wat langer over moet nadenken. Als de keuzes altijd zo voor de hand lagen, zou het je kunnen verbazen dat sommige mensen het tegendeel van je verwachten. En dat is waarom het niet kennen of niet communiceren van onze behoeften veel problemen veroorzaken op de werkplek.

Hoe kunnen werknemers ook nog op een andere manier aan zelfzorg doen? Doe wat je leuk vindt!

Hoewel het normaal was om ons gedesoriënteerd te voelen in zo’n belastende en verontrustende tijd, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de dingen die onze energie kunnen herstellen en ons weer kunnen opladen. Een gemakkelijke manier om op te laden is te kijken naar uw belangrijkste interesses in uw Birkman rapport. Concentreer u een paar minuten per dag op één van de interesses die je plezier  brengt, wellicht therapeutisch voor je is en nieuwe energie geeft.