Interview Marcel van der Loo

Directeur Marcel van der Loo geeft sinds 2017 leiding aan Birkman in Nederland. Een gesprekje over kwaliteiten, blokkades, ruimte en tot bloei komen.

“Mensen inzicht geven in hun gedrag, daar draait het om. De Birkman-methode is niet normatief, maar maakt inzichtelijk, dat is de grote kracht. Soms lijkt het of het extraverte type de norm is, maar dat is een misvatting. In een goed team heb je ook de denker en de overlegger nodig, naast de doener en de prater die makkelijk de aandacht naar zich toetrekken. Deze kennis is onmisbaar om een sterk team samen te stellen. En weet je van elkaar hoe je werkt, dan zijn er ook minder arbeidsconflicten. Want die gaan vaak over onbegrip, vanuit het eigen perspectief: wees toch eens wat duidelijker, of: duw je mening niet zo door. Vaak staan hierin de prater en de analyticus tegenover elkaar.

Birkman is razend interessant om mee te werken als het gaat om leiderschap, om teamontwikkeling, om loopbaanbegeleiding, en als mensen vast lopen. Het leukste vind ik het werken met groepen. Ben je een snelle beslisser, werk je gestructureerd, heb je een lage of hoge sociale energie? Het is fantastisch om te zien hoe blokkades kunnen worden opgeheven en er meer begrip bestaat. En bereidheid om de kwaliteiten van de ander te zien.

Zo zat ik aan tafel met 26 schooldirecteuren die net uit een gezamenlijke onderwijsvernieuwing kwamen. Laten zien wat de beweegredenen zijn van gedrag van de ander helpt om een andere invulling te geven aan het veranderproces. Het onderlinge samenspel tussen bovenstroom en onderstroom, dat vind ik het meest interessant. Relaties op het werk hangen samen met succes in je werk. Daarbij moet je recht doen aan de complexiteit van de mens.

‘Birkman is ook een heel interessante tool voor het hogere onderwijs. De luxe om richtingen uit te proberen is er niet meer, verkeerde keuzes zorgen al gauw voor studievertraging en studieschuld. De noodzaak om bewust te kiezen wordt de komende jaren alleen maar groter. Een zelf-assesment helpt om helder te krijgen waar je drive ligt, waar je goed in bent, waar je struikelt. Je kunt leren zien waar je pad kan liggen.’

Eigenlijk komt het neer op één kernvraag: in welke omgeving kom je tot bloei? Daar helpen wij bij.”

Inloggen voor Birkman Professionals

×
Product added to cart

Geen producten in de winkelwagen.